– Det er som å være i et mareritt

– Jeg hadde selvfølgelig tatt henne med til sykehuset med en eneste gang hvis jeg hadde trodd det var noen som helst fare. Hun spiste tvert imot mer, var oppegående og klar, vi spilte spill, strikket, og hun løste julenøtter raskere enn oss andre, sier Camilla Lem Heggelund.

I forrige uke ble det klart at hun tiltales for grov omsorgssvikt med døde til følge etter at datteren hennes trolig døde av avmagring.

Moren har hele tiden nektet straffskyld.

– Jeg ble helt sjokkert. Jeg er i sjokk ennå, jeg tror jeg er i et mareritt. Jeg føler det er helt uvirkelig. Jeg har stått på og kjempet for datteren min i alle år, og jeg kunne ha stått på i 20 år til, for det er det man gjør for barna sine. De aller fleste gjør alt de kan for ungene sine. Man kjemper og kjemper og kjemper, og så skjer det som ødelegger alt.

Mener datteren ikke fikk nødvendig hjelp

Hun mener datteren ikke fikk den hjelpen hun skulle ha hatt, og at de møtte behandlere som ikke skjønte hva datteren led av, og hvordan det skulle håndteres.

I tiltalen heter det at moren skal ha unnlatt å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp. Det avviser moren på det sterkeste.

Hun opplyser at hun har tatt med datteren til både offentlig og privat hjelpe- og helseapparat i flere kommuner.

– Noen steder ble hun sendt på vekten, fikk vite hvor mye hun veide, og fikk beskjed om at vekten var perfekt. Da ble jeg den dumme som tok feil, fordi jeg sa at hun spiste for lite og var blitt for tynn. Bare et par dager etter at hun hadde fått beskjed av lege om at vekten hennes var perfekt, var vi på Volvat, der de med en gang ga henne diagnosen anoreksi, sier Heggelund.

Er det noe du kunne ha gjort annerledes?

– Jeg skulle ønske at vi hadde flyttet tidligere, sier hun.

I tiltalebeslutningen heter det at moren unnlot å bestille legetime til datteren, til tross for at datteren ba om det.

Hvorfor unnlot du det?

– Fastlegen hadde tatt en blodprøve av henne for å sjekke stoffskiftet hennes. Det var litt avvikende verdier, men ikke noe alarmerende, og han sa at vi ikke skulle gjøre noe mer med dette før det hadde gått en stund, og det da skulle sjekkes igjen. Jeg har selv lavt stoffskifte, og datteren min leste seg opp på nettet på hva lavt stoffskifte kunne innebære, blant annet vektøkning. Fordi hun fryktet en slik vektøkning, ville hun at vi skulle bestille time hos en privatlege for å ta en ny blodprøve for å sjekke stoffskiftet igjen. Det sa jeg nei til, for fastlegen hadde jo sagt at det skulle gå litt tid før han sjekket igjen, sier Heggelund.

Camilla Lem Heggelund står i skogen

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Kommunen brøt loven

Etter at historien til mora og datteren ble kjent gjennomgikk Fylkesmannen i Oppland og Fylkesmannen i Oslo og Akershus hva slags oppfølging jenta hadde fått.

De konkluderte med at Bærum kommune brøt barnevernsloven og opplæringsloven.

Fylkesmannen mente at barnevernet ikke ga jenta forsvarlig hjelp og at reglene for saksbehandling ikke ble fulgt ved de tre skolene jenta gikk på.

Likevel opprettholdt politiet siktelsen mot mora og nå er hun altså tiltalt i saken.