Er snart tilbake for fullt – men Marius kommer først

Hun ser også at hun som småbarnsmamma kan måtte gjøre prioriteringer som går ut over den sportslige satsingen.

– Det er klart det kan få problemer for sesongen at jeg er i den situasjonen som jeg er, for plutselig en dag kan jo Marius bli syk, for eksempel. Jeg har jo aldri noen garanti for at det går på skinner. Derfor er jeg forberedt på at ikke alle dager blir som man har planlagt og forventet. Det er Marius som er førsteprioritet, understreker Bjørgen overfor NTB.

Peker oppover

Hun har slitt litt med å komme tilbake igjen, men en måneds tid før det braker løs for alvor, peker pilene oppover.

– Jeg har hatt noen problemer i vår og sommer, men nå går det egentlig veldig bra. Jeg kan ikke si annet enn at jeg synes det har vært mye positivt den siste måneden. Jeg gleder meg til å gå skirenn nå, sier Bjørgen.

Hun slet med hofta og hadde problemer i vår og delvis i sommer, men nå går det mer på skinner for henne. Hun nyter hver treningsdag på isbreen i Val Senales, selv om dopingsaken med Therese Johaug setter sitt preg også på Bjørgen. Men nå er hun i alle fall i gang for fullt.

Periodevis tøft

Lille Marius som er ti måneder er blitt en viktig del av Marit Bjørgens liv, og hun forteller at det har sine sider å kombinere rollen som toppidrettsutøver med det å være småbarnsmamma.

– Jeg har fått kjent på det å være toppidrettsutøver og småbarnsmamma i noen måneder, og det er helt klart at det er tøft i perioder. Jeg synes det var tøffere i sommer, for nå begynner ting å gå seg til.

– Jeg begynner jo å bli vant til situasjonen og vet mer om hvor mye jeg skal trene i forhold til å samle nok overskudd og kvalitet på øktene. Det gjelder å finne en balanse der. Nå føler jeg ikke det er noe kaos lenger som jeg følte en del på for et halvt års tid siden, forklarer hun.

– Jeg har med mann og barn ned hit til Val Senales, og det fungerer veldig bra. Det er en helt ny situasjon, men Fred Børre (Lundberg) er utrolig snill og stiller opp for at jeg skal få til dette. Jeg tror de koser seg sammen også. Han er jo heldig som far, som får bruke så mye tid sammen med sønnen sin også, mener Bjørgen.

Målet er VM-medalje

Marit Bjørgen var forberedt på at hun måtte være tålmodig og bruke litt ekstra tid i år. Derfor stresset hun ikke med at hun ikke begynte å gå rulleski før i august. Men fra da av forteller hun at det er gått bedre enn forventet.

Er planen fortsatt at du dropper Tour de Ski?

– Ja, jeg står fortsatt på at jeg ikke kommer til å gå Tour de Ski som jeg har sagt tidligere, men planen er også å konkurrere på Beitostølen, så får vi ta det derfra. Jeg tenker at jeg skal gå alle verdenscuprenn fram til jul. Så står jeg over Tour de Ski, og deretter blir det full fres fram til VM i Lahti, forteller hun.

Hun er heller ikke i tvil om hvor sjansene for edelt metall er størst i Lahti.

– I VM er det på de lengste distansene jeg har best muligheter. Det er vanskelig å plukke ut hvilken, men kanskje duathlon er det aller beste. Målet er i alle fall å være med å kjempe om medaljer, sier Marit Bjørgen til NTB.

– Er du i rute og er det grunn til å være optimist?

– Akkurat nå føler jeg i alle fall at jeg har noenlunde kontroll, men vi skal jo konkurrere, og for min del er det halvannet år siden sist, så vi får se … Jeg gleder meg til å komme i gang igjen, men samtidig er jeg også litt spent, innrømmer langrennsdronningen.