NRK: – Kan det norske folk stole på deg? Johaug: – Ja!

Johaug nikker på direkte spørsmål fra NRK.

– For å være helt ærlig så har dagene vært veldig opp og ned, og jeg har hatt dager der jeg har sagt at dette orker jeg ikke. Men så er det slik at innerst inne i hjertet mitt, så er det dette jeg brenner for og jeg vil tilbake, sier 28-åringen.

Stemmen brister når hun forteller om de to siste ukene.

– Du får livet ditt snudd på hodet på ett minutt fra jeg fikk den beskjeden. Det å skulle ha en helt annen hverdag og rutiner, er vanvittig tøft. Jeg må si den dagen de andre jentene reiste til Van Senales, var det vanvittig rart, sier Johaug.

Likevel er hun fast bestemt på å komme tilbake i langrenssporet.

Om det blir denne sesongen, er imidlertid mer usikkert. Johaug frykter at hele sesongen ryker.

– Det kan den gjøre. Det vet jeg ikke. Jeg må bare forholde meg til det jeg får beskjed om å gjøre. Og jeg håper som sagt at jag kan komme tilbake som fort som mulig. Men jeg er realist og jeg ser at denne prosessen kan ta tid.

Kastet salvepakken på rommet

Johaug forklarer at hun mottok pakken med salven, tok den med på rommet og kastet både pakken og bruksanvisningen.

– Jeg fikk pakken og tok den med opp på rommet. Der kastet jeg pakken og bruksanvisningen, sier Johaug til NRK.

En gråtkvalt Johaug sliter med å få frem ordene under interjvuet.

På spørsmål om hun googlet eller på noen annen måte dobbeltsjekket, rister hun på hodet.

– Jeg sjekker bestandig, og den siste jeg sjekker med, er legen. Jeg spurte ham, og jeg har jo ikke mer kompetanse enn ham, sier Johaug til NRK.

– Kunne du gjort noe annerledes?

– Nei. Jeg føler jeg gjorde det jeg skulle gjøre. Jeg gikk til legen og spurte om han hadde en krem, som jeg kunne ha på leppa mi. Det var han som kjøpte kremen, det var han som ga den til meg, og med spørsmål om den var på dopinglista, svarte han nei. Da stoler jeg på det, (jeg stoler) på en mann som har vært så lenge i systemet, sier Johaug.

Intervju med Johaug.

– Husker ikke en advarsel

Det er kommet frem at den aktuelle leppesalven er merket med et dopingadvarsel på pakken, men Johaug husker ikke å ha sett en slik advarsel.

– Jeg husker ikke at det var en advarsel på pakken. Jeg ble gjort oppmerksom på det etter pressekonferansen. Om pakken hadde det eller ikke, vet jeg ikke. For jeg studerte ikke pakken i det hele tatt, sier Johaug.

Langrennsstjernen reagerer sterkt på at mange har stilt spørsmål ved forklaringen hennes.

– Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt, for jeg bare vært veldig åpent og ærlig og fortalt hele historien, sier Johaug.

– Kan det norske folk stole på Therese Johaug?

– Ja. Jeg har vært så ærlig i den saken her. Jeg har sagt hele sannheten og det er ikke noe annet å si. Det er det her som er sant.

– Fått vanvittig mye kjærlighet

Til tross for at saken har vært en enorm belastning for Johaug, har hun også fått sterk støtte fra både folket, venner og familie.

Det er denne støtten som gjør at hun har klart å holde seg oppreist, ifølge Johaug selv.

– Jeg har fått så vanvittig mye kjærlighet av det norske folket. Det har vært meldinger, det har vært blomster og når jeg er ute på treninger så stopper folk meg og sier at de støtter meg. Det har vært en av hovedgrunnene til at jeg har kommet meg gjennom dette. All den støtten fra folket, fra familien, fra lagvenninner og ikke minst Nils Jakob som har vært den som har vært helt enestående og fått meg gjennom den tiden her.

Johaug møter NRK og andre utvalgte medier i Holmenkollen torsdag formiddag.

Det er gått to uker siden Johaug ga sin forklaring til den positive dopingprøven og redegjorde for hendelsesforløpet.

Johaug fikk imidlertid ingen spørsmål fra pressen den gangen, og siden har det dukket opp en rekke ubesvarte spørsmål.

Dopingsaken er fortsatt til behandling hos Antidoping Norge, og påtalenemndas innstilling er ventet i starten av november.

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund vil, etter all sannsynlighet, konkludere først over jul.

NRK oppdaterer saken.

Skistjernen kjempet mot tårene på pressekonferansen om dopingavsløringen.

OPPRØRT: Det er to uker siden Therese Johaug fortalte om den positive dopingtesten på en pressekonferanse.

Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra stillingen som landslagslege. Han ga Therese Johaug kremen som inneholdt et anabolt steroid, men forklarer at han ikke koblet at dette var et ulovlig middel. Middelet brukes blant annet av kroppsbyggere i Brasil, forklarer Bendiksen.

TRAKK SEG: Fredrik Bendiksen trakk seg som landslagslege med umiddelbar virkning etter å ha godkjent leppesalven før Therese Johaug brukte den, ifølge legen selv.